Geplaatst op Geef een reactie

Immuniteit tegen bacteriën en virussen: verschil tussen zomer en winter

In de zomer ligt de optelsom van virussen en bacteriën niet per se hoger of lager dan in de winter. Toch is de kans om ziek te worden over het algemeen kleiner in de zomer dan in de winter. Dat komt door een aantal factoren die we hier toelichten. 

Virussen en bacteriën versus temperatuur en luchtvochtigheid

Sommige virussen, zoals het griepvirus, gedijen beter in koude en droge omstandigheden. Daarom zien we pieken in griepgevallen tijdens de wintermaanden. In de zomer is de lucht warmer en vochtiger, waardoor die virussen vlugger afsterven. De meeste bacteriën daarentegen gedijen juist goed in warme en vochtige omstandigheden. Pure blootstelling aan zonlicht is dan wel weer nadelig voor bacteriën. Alles in beschouwing genomen kunnen we wel stellen dat de zomer minder kans geeft aan virussen en de zomer iets meer aan bacteriën om ons ziek te maken.

Alleen hebben we er minder last van, omdat we ’s zomers meer tijd buitenshuis doorbrengen. In de winter spenderen we meer tijd binnenshuis, in slecht geventileerde ruimtes waar virussen en bacteriën zich gemakkelijker verspreiden. We hebben ook meer fysiek contact in besloten ruimtes in plaats van in open lucht, bijvoorbeeld door te knuffelen of handen te schudden, wat de overdracht van ziektekiemen bevordert. ’s Zomers gaan we bijvoorbeeld ook vaker zwemmen en sporten in open lucht in plaats van in een fitnessruimte, daardoor dragen we ook minder bacteriën mee.

Typische fenomenen voor de zomer

Wie zomer zegt, zegt vakantie. Geen school dus, en dat zijn vaak broedplaatsen voor virussen en bacteriën. Omdat kinderen ’s zomers niet in een klaslokaal bijeengehokt zitten, is het logisch dat er een lager aantal infecties optreedt. Dat andere zomer- en vakantiefenomeen, dat we vaker reizen, verhoogt dan weer het risico op het oplopen van nieuwe virussen en bacteriën. 

Een andere reden waarom we minder ziek worden, kan in het feit liggen dat we door onze ‘zomerse levensstijl’ onze immuniteit van nature beter ondersteunen. Het mooiste cadeau krijgen we van de zon zelf: vitamine D.


In de zomer produceren we meer vitamine D door blootstelling aan zonlicht. Die stof speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem, een tekort kan immers leiden tot een verhoogde vatbaarheid voor infecties. Een andere wetenschappelijke piste ligt in de genetica. In de zomer kunnen sommige genen die ontstekingen remmen actiever zijn, wat gunstig is voor het immuunsysteem. Verder houden we er in de zomer over het algemeen een gezondere levensstijl op na. We gaan beter om met voeding, stress, slaap en lichaamsbeweging, allemaal factoren die een gunstige werking hebben op het immuunsysteem.

Ondersteun je immuniteit met groene propolis

Het devies van Caere Natura is om het hele jaar voor je immuniteit te zorgen. Er zijn heel wat klanten die het hele jaar door trouw hun immuniteit aansterken met groene propolis, zoals je in deze klantenreacties kunt lezen. Ze voelen zich daar bijzonder goed bij en voor hen is hun dagelijkse dosis groene propolis een gewoonte. Er is ook een groep die resoluut jaarlijks voor een winterkuur gaat, soms om professionele redenen (zoals personeel in de zorg).


Interesse in onze propolisproducten?

Bestel hier groene propolis (extract, 30 %).
Bestel hier groene propolis (70 %).
Bestel hier groene propolis (extract 30 %, alcoholvrij, helder oplosbaar).
Bestel hier groene propolis (zachte capsules, 375 mg).
Bestel hier groene propolis (tabletten, 700 mg).
Bestel hier natuursiroop met groene propolis.Of vraag ernaar bij een van onze verdeelpunten.


Geef een antwoord