Geplaatst op Geef een reactie

Effect van groene propolis op atletische prestaties

Geen betere gelegenheid dan de Olympische Spelen, die nu in volle gang zijn, om ons eens af te vragen of groene propolis een gunstig effect kan hebben op atletische prestaties. Als we de wetenschappelijke databanken daarover induiken, blijkt er nog niet zo heel veel onderzoek naar verricht te zijn, op twee vrij recente onderzoeken na. Die pluizen we uiteraard even uit.

Gunstige invloed van groene propolis op oxidatieve stress en ontstekingswaarden

In een eerste publicatie op het platform Food and Science Nutrition uit 2021 vinden we de resultaten van een studie die zich afvraagt wat het effect is van suppletie met twee dagelijkse dosissen groene propolis van 450 mg gedurende vier weken op de atletische prestaties van 54 mannen.  

Er werd gepeild naar 

  1. de effecten op het aerobe en anaerobe vermogen middels een coopertest (12 minuten)
  2. de effecten op de lichaamssamenstelling (vetpercentage, spiermassa)
  3. de effecten op de bloed- en ontstekingswaarden

Uit het onderzoek bleek dat er geen significante effecten op te tekenen vielen op de eerste twee onderzoeksgebieden, maar wel op de bloed- en ontstekingswaarden. Dat betekent dat groene propolis dus niet direct bijdraagt aan een sterker atletisch (uithoudings)vermogen, noch aan een verbeterde morfologie, maar wel dat een atleet rapper en beter herstelt na inspanning omdat groene propolis de oxidatieve stress en gevolgen van de inspanningen inperkt en ontsteking afremt. Oxidatieve stress is het vermogen van het lichaam om met zuurstof schadelijke stoffen te neutraliseren of te herstellen (in het geval van sporters bijvoorbeeld veroorzaakt door inspanning). Onrechtstreeks kan dat er dan wel voor zorgen dat de atleet meer trainingsarbeid kan verrichten, omdat hij vlugger herstelt van een eerdere trainingsinspanning.

Gunstig effect van groene propolis op centrale vermoeidheid

Een tweede studie, gepubliceerd in het International Journal of Sports Medicine in 2022, onderzocht dan weer het effect van kortstondige suppletie (dagelijks, 1 week) met groene propolis op spiervermoeidheid en -herstel. De oefening die daar als maatstaf gebruikt werd, was een sessie van 100 kniestrekkingen. Dat onderzoek ging dus meer over de effecten op spierniveau.

De conclusie was dat de gunstige effecten niet zozeer optraden op het lokale spierniveau, maar dat er wel een algemene verbetering van de centrale vermoeidheid te noteren viel. Dat is het type vermoeidheid dat zijn oorsprong vindt in het centrale zenuwstelsel, met name in de hersenen en het ruggenmerg, van waaruit bewegingen of inspanningen aangestuurd worden naar de spieren of perifere zenuwen. Kortom: het algemene vermogen om het maximum uit je inspanningen te halen, verbetert omdat je de sturing en signalen naar de lichaamsdelen in actie beter kunt volhouden.

Behalve die conclusies ten faveure van groene propolis voor sporters, postten we eerder al artikelen over de bewezen gezondheidsvoordelen van granaatappel voor sporters. Elders op de blog lees je ook nog groene propolis de hooikoortsproblemen van een sporter kan verhelpen.


Interesse in onze propolisproducten?

Bestel hier groene propolis (extract, 30 %).
Bestel hier groene propolis (70 %).
Bestel hier groene propolis (extract 30 %, alcoholvrij, helder oplosbaar).
Bestel hier groene propolis (zachte capsules, 375 mg).
Bestel hier groene propolis (tabletten, 700 mg).
Bestel hier natuursiroop met groene propolis.

Of vraag ernaar bij een van onze verdeelpunten.

Geef een antwoord